50 år: ”Danmarks smukkeste golfbane”

Både lokale og gæster som spiller på banen på Røsnæs er ikke i tvivl om, at det er Danmarks smukkeste golfbane.

50 år: ”Danmarks smukkeste golfbane”
Naturen er helt fantastisk på golfbanen på Røsnæs. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Kalundborg Golfklub kan i år fejre 50-års jubilæum. Det markeres lørdag den 29. juni med en reception og åbning af et nyt træningsområde. Golfbanen på Røsnæs er Danmarks smukkeste, det er medlemmerne ikke i tvivl om.

Tilbage i 1974 mødte 100 op til den stiftende generalforsamling i Kalundborg Golfklub og efter generalforsamlingen meldte 97 aktive, fem passive og to juniorer sig ind i klubben. Ideen til Kalundborg Golfklub kom fra Lizzie og Jørgen Wessel.

”Det var Lizzie og Jørgen Wessels idé at skabe en golfklub i Kalundborg. Det var i forvejen en stor del af deres liv, efter at de i mange år havde arbejdet i England. De boede på Hjorthøj og der lavede de en primitiv golfbane på et stykke grønjord hvor man kunne slå nogle bolde, men vi har også slået bolde på Gisseløre og på Møllebakken,” fortæller Erik Mortensen som har været medlem fra dag et og stadigvæk er det.

Senere blev der etableret en golfbane på Stejlhøj på det areal som DCH i dag råder over, her var der seks huller.

”Det var meget hyggeligt dengang, vi spillede de seks huller to gange og så havde vi selv en madpakke med,” husker Ole Steen Nielsen, som også stadigvæk er en af de meget aktive i klubben.

Mens der blev spillet golf på Stejlhøj var forhandlinger i gang med Kalundborg Kommune om etablering af en golfbane på Kildekærgårds jorder på Røsnæs. I 1978 bevilgede kommunen 800.000 kr. til etablering af en golfbane med ni huller og indretning af klubhus. Banen blev indviet i 1982 og siden er der blevet bygget til klubhuset.

I 1987 havde golfklubben 360 medlemmer og nye som ønskede at spille golf blev sat på en venteliste.

I 1992 startede forhandlingerne så med Kalundborg Kommune om udvidelse af golfbanen med yderligere ni huller på den modsatte side af Røsnæsvejen. En udvidelse som Kalundborg Kommune også betalte for.

De første tre huller var klar i 1995 og i 1997 blev de sidste seks huller indviet og Kalundborg Golfklub kunne nu kalde sig en rigtig golfklub med en bane med 18 huller. På det tidspunkt var der 558 medlemmer.

En af de smukkeste golfbaner

Både lokale og gæster som spiller på banen på Røsnæs er ikke i tvivl om, at det er Danmarks smukkeste golfbane.

”Man kan se til Mols Bjerge fra hul fem og man kan se vand lige meget hvor på banen man går, vi kan se når Mols Linien sejler fra Odden og man kan se Storebæltsbroen til den anden side, det er noget vi for meget ros for af vores gæster,” fortæller Erik Mortensen.

Interesse fra udenlandske medarbejdere

Ved udgangen af 2001 var der 839 medlemmer, siden er der sket et fald i medlemstallet og her ved udgangen af 2023 var der 531 aktive og 145 passive medlemmer af Kalundborg Golfklub, men de mange udenlandske medarbejdere som er i Kalundborgområdet har givet et lille opsving i medlemstallet hos Kalundborg Golfklub.

”Vi har stor glæde af de mange udenlandske medarbejdere som især Novo Nordisk har ansat, vi har en større gruppe irske golfspillere, der er folk fra Australien, Indien, ja store dele af verden og mange har hele familien med, det kommer til at give et pift til vores by som flere klubber og foreninger for glæde af, bl.a. golfklubben,” fortæller Vini Lindhard, mangeårig formand for Kalundborg Golfklub og i øvrigt kun den fjerde formand i de 50 år klubben har eksisteret.

”Den her klub eksisterer kun fordi vi har så mange frivillige og altid har haft det. Der er et stort engagement i vores golfklub som har båret os til det vi er i dag,” fortsætter formanden for Kalundborg Golfklub.

Jubilæumsreception

50-års jubilæet markeres ved en reception ved klubhuset lørdag d. 29. juni fra kl. 15-17 hvor der vil være tale af Hans Munk, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Kalundborg Kommune inden et nyt træningsområde indvies.

Wessels plads

Lizzie og Jørgen Wessel, som fik ideen til Kalundborg Golfklub, blev tilbage i 2019 hædret med en mindesten som er nedfældet i græsset på ’Wessels Plads’.

Og mindestenen bærer netop skriften ’Wessels Plads’, som er et særligt sted på banen, nærmere bestemt det sted hvor der er kortest vej over søen når der skydes ud fra hul 13, og som i mange år er blevet betegnet Wessels Plads, her er mindestenen lagt ned.

Del