200 år gammelt hus lægger gavl til Grete Balles kunstværk

Huset Kordilgade 25 blev opført i 1823 af rebslager Niels Eilertsen. Han havde et åbent rebslageri nord for det, der før hed Lille Møllestræde nu Møllebakken og lige øst for 5. maj stenen.

200 år gammelt hus lægger gavl til Grete Balles kunstværk
Peter Hermann købte huset i 2000, og lod facaden renovere med nye døre og vinduerne. Foto: Jens Nielsen

Af journalist Sonja Husted Rasmussen

Det tog ikke lang tid for ejerne af huset, Kordilgade 25, at sige et begejstret ja til ønsket om udsmykningen

- Det vil vi gerne være med til!

Sådan lød svaret hurtigt fra Karin og Peter Hermann, da Kalundborg Forskønnelsesforening henvendte sig og spurgte, om det kunne lade sig gøre at bruge gavlen på huset Kordilgade 25 til kunstneren Grete Balles udsmykning.

For at vise deres positive indstilling har ejerne stillet gavlen vederlagsfrit til rådighed i 10 år, for de ved godt, der er mange udgifter forbundet med projektet.

Grete Balle regner med, at selve det fysiske arbejde med gavlmaleriet går i gang til august. Hendes skitser er klar. Det er kunstneren Anne Bundgaard, der skal udføre malearbejdet. Hun har selv udført flere gavlmalerier, blandt andet et meget flot og farverigt et til minde om seismologen Inge Lehmann der pryder gavlen på et hus i krydset Nordre Fasanvej og Howitzvej på Frederiksberg.

Kordilgade 25 fra 1823

Huset Kordilgade 25 blev opført i 1823 af rebslager Niels Eilertsen. Han havde et åbent rebslageri nord for det, der før hed Lille Møllestræde nu Møllebakken og lige øst for 5. maj stenen.

Rebslageriet blev videreført af Niels Eilertsens søn Peter Herman Eilertsen. Da han døde i 1855 ophørte rebslageriet.

- Nej, han hører ikke til min slægt, siger Peter Hermann og gør opmærksom på, at hans navn er med dobbelt n, mens rebslageren Peter Herman kun havde et enkelt.

Trommeslagerens selvmord

Samme Peter Herman Eilertsen insisterede ifølge Anders Villadsen på, at hans efternavn blev stavet med z: Eilertzen. Villadsen har gennemført en meget grundig undersøgelse af trommeslagernes virke i Kalundborg og af en trommeslagerfamilies skæbne og nedskrevet resultatet af undersøgelsen.

Eilertsen led en krank skæbne.

Ud over at være rebslager var han også ansat som kommunal trommeslager. Klaus Egeberg skriver i Kalundborgs Historie om byens trommeslager, at når noget af almen interesse skulle meddeles byens indbyggere, gik trommeslageren rundt i byen, hidkaldte på bestemte steder folks opmærksomhed ved at slå på trommen og udråbte meddelelser om større eller mindre begivenheder.

Mod betaling af et mindre beløb kunne også private benytte sig af trommeslageren, for eksempel når en handlende havde et godt tilbud i sin forretning.

Det var som oftest en af byens håndværkere, der som bibeskæftigelse fik tjansen som trommeslager og udråber.

Trommeslagningen var vel datidens aviser og sociale medier.

I 1855 afskedigede bystyret rebslager Eilertsen fra posten som trommeslager, angiveligt på grund af drikfældighed, upålidelighed og uduelighed.

Fake news fandtes nok også dengang.

I sin bog om blandt andet andre rebslagerfamilien Eilertsen og huset Kordilgade 25 skriver Anders Hjorth-Jørgensen, at naboen, Carl Emil Sørensens Spisehus, måske har budt på for store fristelser og bidraget til drikfældigheden.

Peter Herman Eilertsen druknede sig i Kalundborg Havn den 4. september 1855, måske på grund af fyringen og måske fordi hans rebslagerforretning gik dårligt. Han blev 55 år og efterlod sig hustru og seks børn. En notits i kirkens hovedministerielbog fortæller, at han blev begravet i uindviet jord.

De sidste synlige beviser for Eilertsens reberbane forsvandt, ifølge Anders Hjorth-Jørgensens bog, i 1920’erne, da plateauet neden for Møllebakken blev bebygget langs det daværende Lille Møllestræde.

Skomager og marskandiser

Huset Kordilgade 25 har gennem årene rummet mange forskellige erhverv.

I 1866 erhvervede træskomand Hans Jensen ejendommen. Han indrettede i 1881 en butik i en tidligere lejlighed, som han lejede ud til skomager Peter Jensen. Dernæst blev ejendommen lejet ud til en skrædder og marskandiser, og da Hans Jensens søn mekaniker Jens Peter Jensen overtog huset i 1892, ændrede han facaden.

Fra Tobakshus til Kebabhus

Efter at butikken havde været anvendt som cykelforretning i 35 år, blev den bygget om i 1960. Gulvet i butikken kom ned i gadehøjde, og facaden blev ændret med nye døre og vinduer samt en beklædning af sorte fliser, og så var huset klar til sit nye navn: Tobakshuset.

Ca. 30 år senere blev huset til Kebabhuset, som det stadig hedder, for der sælges stadig fast food fra butikken. Peter Hermann købte huset i 2000, og lod facaden renovere med nye døre og vinduerne. Fliserne blev erstattet af en pudset væg, og hele ejendommen blev malet gul.

På ejendommens 200 års fødselsdag i 2023 blev tagrender og nedløbsrør fornyet, og plastic blev ændret til zink. Som i gamle dage blev nedløbsrøret øverst forsynet med et såkaldt drueknæ med en kunstnerisk udsmykning, her med en blomst som dekoration.

Nu prydes det 200-årige hus snart af Grete Balles kunstværk Bølgen, Fuglen og Lyset.

Kunstnermøde

På gavlen overfor kan Ib Geertsens kunstværk Sol over Solskinspladsen nydes, og selvom det er to kunstværker med to vidt forskellige udtryksformer, passer det fint, at de to kunstnere mødes.

Det gjorde de ofte i virkeligheden, indtil Ib Geertsen døde i 2009. Han var en af kunstnerægteparret Grete og Mogens Balles nære venner, og de har ofte udstillet sammen.

Del