100.000 målinger skal danne grundlag for, om CO2 lagring er muligt
Området, der skal undersøges, er 220 kvadratkilometer stort, heraf 170 kvadratkilometer på land og strækker sig fra Havnsø og ca. 14 km. sydpå til omkring Jyderup.

Af Jens Nielsen
I denne uge er CO2 Storage Kalundborg gået i gang med kortlægningen af undergrunden på land for at undersøge om der på sigt kan lagres CO2 i 1400 meter nede i jorden for at mindske klimaforandringerne. 100.000 geofoner skal danne grundlag for undersøgelsen.
Onsdag morgen begyndte de specialkøretøjer, som skal sende vibrationer ned gennem jordlagene, for alvor arbejdet i Havnsø. Specialkøretøjerne, som mest ligner noget der skal benyttes på månen, findes i to størrelser og skal køre på både offentlige veje og på marker.
med vibrationsudstyr genererer lydbølger ned i undergrunden. Lydbølgerne reflekteres tilbage fra de forskellige lag i undergrunden og opfanges af små gule geofoner på jordoverfladen. Dermed kan der dannes et præcist kort af geologien i undergrunden.
For at kunne lave et præcist kort af geologien i undergrunden skal der sættes 100.000 geofoner i jorden. Firmaet der laver undersøgelserne, råder over 20.000 geofoner, som så flyttes flere gange efter et bestemt mønster.
”Geofonerne udsender et lydsignal og hver gang der træffes et stenlag, så vil noget af signalet sendes tilbage, så geofonen måler hvor lang tid det tager for signalet at komme ned og op igen. Noget af lydsignalet går videre til de næste lag helt ned til 2,5 km., så det er de forskellige signaler, og tiden det tager som går, at man kan skabe et seismisk kort som viser undergrunden,” fortæller Ulrik Olbjørn, projektchef, CO2 Storage Kalundborg.
Specialkøretøjerne stopper for hver 50 meter og sender vibrationer ned gennem jordlagene i 60 sekunder. Det arbejder skal foregå på såvel offentlige veje som hos private lodsejere.
”Vi har tilladelse til at køre på alle offentlige veje og så vil vi også køre på private veje og marker hvor vi har fået en aftale med grundejerne. Der er 2000 ejendomme med 800 forskellige ejere, så det er et stort arbejde og tager tid at få alle tilladelser. Når alle tilladelser er på plads, regner vi med at kunne lave alle undersøgelser på omkring to måneder,” fortæller Ulrik Olbjørn.
Området, der skal undersøges, er 220 kvadratkilometer stort, heraf 170 kvadratkilometer på land og strækker sig fra Havnsø og ca. 14 km. sydpå til omkring Jyderup.
Hærværk mod geofoner
Først på ugen var et enkelt specialkøretøj på Nekselø for at sende vibrationer ned gennem jordlagene og her opdagede medarbejderne at flere af de små geofoner var gravet op.
”Det er ærgerligt at nogen graver geofonern op, det gør kun at vi er nødt til at komme tilbage og genere folk en gang til og vi vil faktisk helst genere så lidt som muligt,” siger Ulrik Olbjørn
Kortlægningen af undergrunden ventes at fortsætte frem til efteråret, mens hele undersøgelsesperioden løber over de næste fire år.
Herefter kan de danske myndigheder beslutte, om undergrunden er velegnet til sikker og permanent lagring af CO2, som kan levere et stort bidrag til de danske klimaambitioner.
Der skal være sikkerhed for, om undergrunden egner sig til lagring af CO2 eller ej. Vi har ingen interesse i at lagre CO2, hvis ikke det kan gøres sikkert og forsvarligt”, slutter Ulrik Olbjørn.